Bug 26980 - Mageia theme branding in Plasma 5 Systemsettings5 unclear, and missing after selecting another theme
Summary: Mageia theme branding in Plasma 5 Systemsettings5 unclear, and missing after ...
Status: NEW
Alias: None
Product: Mageia
Classification: Unclassified
Component: RPM Packages (show other bugs)
Version: Cauldron
Hardware: All Linux
Priority: Normal major
Target Milestone: Mageia 8
Assignee: KDE maintainers
QA Contact:
URL:
Whiteboard:
Keywords: Triaged
: 27311 27959 (view as bug list)
Depends on:
Blocks: 17523
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2020-07-21 18:20 CEST by Aurelien Oudelet
Modified: 2021-01-19 19:34 CET (History)
5 users (show)

See Also:
Source RPM: mageia-plasma5-config-8-1.mga8.src.rpm
CVE:
Status comment:


Attachments
KCM_ Systemsetting Theme panel: 2 Breeze theme (175.81 KB, image/png)
2020-07-21 18:33 CEST, Aurelien Oudelet
Details
Mageia KSplash theme is not functioning (108.52 KB, image/png)
2020-07-21 18:35 CEST, Aurelien Oudelet
Details
Color Under title is wrong since 5.20 (150.99 KB, image/png)
2020-10-17 17:31 CEST, Aurelien Oudelet
Details

Description Aurelien Oudelet 2020-07-21 18:20:50 CEST
Description of problem:
In Plasma 5 systemsettings5, in Theme section, there is 2 "Breeze" Theme.

Which is Mageia theme?

Selecting whatever "Breeze" after selecting "Breeze Dark" and apply results in Default Plasma 5 Breeze "Light" with title bar in grey rather in blue after installation.

Also KSplash is default Breeze animation after manipulating theme.

How reproducible: Always

Steps to Reproduce:
1. Install Mga8a1 Classic Install Iso. with Plasma 5 desktop and Update all packages.
2. Select what other theme in Systemsettings5
3. Select back to whatever "Breeze" theme results of lost Mageia branding.

Therefore, Kickoff is still with Mageia logo...
Comment 1 Aurelien Oudelet 2020-07-21 18:33:45 CEST
Created attachment 11755 [details]
KCM_ Systemsetting Theme panel: 2 Breeze theme

Two Breeze theme here? Selecting whatever of the two results of lost mageia branding.

Windows Decoration are Default Grey as Breeze upstream instead of Blue Mageia.
Also, KSplash is default Black Breeze version instead of Mageia branding.
Comment 2 Aurelien Oudelet 2020-07-21 18:35:03 CEST
Created attachment 11756 [details]
Mageia KSplash theme is not functioning

Also,
KSplash is no longer able to play Mageia version of his Breeze Splash with the Cauldron and blue dots.
Comment 3 Lewis Smith 2020-07-21 21:16:30 CEST
Thank you for this report, and the screenshots which help to understand the problem.

Assigning to the KDE/Plasma team.

Summary: Mageia theme branding in Plasma 5 Systemsettings5 unclear and missing after selecting other theme => Mageia theme branding in Plasma 5 Systemsettings5 unclear, and missing after selecting another theme
Assignee: bugsquad => kde

Comment 4 Aurelien Oudelet 2020-08-23 23:10:45 CEST
I think this could be looked by Atelier Team as they are responsible for our branding.

Assigning to Atelier Team.
(Please set the status to 'assigned' if you are working on it)

Assignee: kde => atelier-bugs
Keywords: (none) => Triaged
Target Milestone: --- => Mageia 8

Comment 5 Aurelien Oudelet 2020-09-26 23:43:16 CEST
*** Bug 27311 has been marked as a duplicate of this bug. ***

CC: (none) => joselp

Comment 6 Aurelien Oudelet 2020-10-17 17:31:36 CEST
Created attachment 11947 [details]
Color Under title is wrong since 5.20

Since Plasma Workspace 5.20, some KCM in systemsettings5 have wrong colors under title.

See attached screenshot.

This affects by default created user.

Workaround: change theme in systemsettings5 > Global Theme > Breeze Dark and Go back after to Breeze.

But as previously mentioned, Mageia theme in Plasma (ie) splash, screenlocker theme, blue color for active window title are definitively gone.
Aurelien Oudelet 2020-10-17 17:32:17 CEST

Severity: normal => major
CC: (none) => kde

Aurelien Oudelet 2020-10-29 16:13:22 CET

Blocks: (none) => 17523

Comment 7 Aurelien Oudelet 2020-12-28 19:37:09 CET
*** Bug 27959 has been marked as a duplicate of this bug. ***

CC: (none) => chb0

Comment 8 Aurelien Oudelet 2021-01-09 12:17:14 CET
mageia-plasma5-config-8-1.mga8.src.rpm

Update: theme by Mageia is visible BUT it is not selectable in Plasma systemsettings5.

The issue is still here: if user switches to Dark Breeze (for example), he can't go back to the Mageia theme and he gets a Light Breeze with Grey Title Bar, the QML splash screen is the KDE one, not the Mageia branding one.

Source RPM: mageia-plasma5-config-7-3.mga8.src.rpm => mageia-plasma5-config-8-1.mga8.src.rpm

Comment 9 Nicolas Lécureuil 2021-01-18 21:54:56 CET
Please test next mageia-plasma5-config

CC: (none) => mageia

Comment 10 Jose Manuel López 2021-01-18 23:17:29 CET
Hi all,

Works for me with the last update.

Greetings!!
Comment 11 Jose Manuel López 2021-01-18 23:27:56 CET
Hi again...

The plasma theme change, but the sddm and welcome screen are of Plasma theme. The sddm and welcome screen of Mageia have desappeared.

Greetings!
Comment 12 christian barranco 2021-01-19 07:21:06 CET
Hi
The login screen is the Mageia one with the new wallpaper after a fresh install on a laptop. No issue then. 
I have not tried to change it and to reselect it. 
I have read this back and forth selection has caused issues.
Comment 13 Aurelien Oudelet 2021-01-19 15:06:49 CET
With new version,

The Mageia theme is selectable. Great.

But:
- the Active window color is still Grey (default Breeze theme, not Blue)
- the KSplah Mageia theme is not activated, it is still Plasma (Black screen with the K in centre.
...

Workaround: in systemsettings5 => Startup and Shutdown => Splash Screen : Click on Default button.

Assignee: atelier-bugs => kde

Comment 14 Jose Manuel López 2021-01-19 15:36:22 CET
The same issue that comment 13. Default button in systemsettings5 have worked for me. Now appears the Mageia Welcome screen.
Comment 15 Sébastien Morin 2021-01-19 19:34:52 CET
(In reply to Jose Manuel López from comment #14)
> The same issue that comment 13. Default button in systemsettings5 have
> worked for me. Now appears the Mageia Welcome screen.

That workaround worked for me too.

CC: (none) => sebsweb


Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.