Bug 17868 - Printer setup fine - printing fails - Samsung SCX-4521F
Summary: Printer setup fine - printing fails - Samsung SCX-4521F
Status: NEW
Alias: None
Product: Mageia
Classification: Unclassified
Component: RPM Packages (show other bugs)
Version: Cauldron
Hardware: All Linux
: High major
Target Milestone: ---
Assignee: All Packagers
QA Contact:
URL:
Whiteboard: MGA5TOO
Keywords: 6dev1
Depends on:
Blocks: 18367
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2016-03-03 01:11 CET by Barry Jackson
Modified: 2016-12-23 00:58 CET (History)
2 users (show)

See Also:
Source RPM:
CVE:
Status comment:


Attachments
Screenshot showing details of failled job (147.32 KB, image/png)
2016-04-11 12:56 CEST, Barry Jackson
Details

Description Barry Jackson 2016-03-03 01:11:52 CET
Description of problem:
Printer setup works exactly as in Mageia 5 with splix - see https://bugs.mageia.org/show_bug.cgi?id=16917

In Mageia 5 printer works.

In Cauldron the setup goes as for Mga5 and when 'printing' there are no errors.
The print queue shows the print job which then clears as it supposedly prints, but the printer does nothing.

Not sure where to look for logs, there was nothing in journalctl that I could see.

Version-Release number of selected component (if applicable):


How reproducible:


Steps to Reproduce:
1.
2.
3.
Comment 1 Barry Jackson 2016-04-05 22:38:58 CEST
Same in 6dev-1
Can only print by rebooting into Mga5
Comment 2 Barry Jackson 2016-04-11 12:31:39 CEST
After re-installing the printer driver (testing a possible fix for https://bugs.mageia.org/show_bug.cgi?id=16917) I am now seeing the same issue in Mageia 5. (details in that bug), so no printing at all now :\
Comment 3 Barry Jackson 2016-04-11 12:56:50 CEST
Created attachment 7653 [details]
Screenshot showing details of failled job

I wonder if anyone can see anything here that helps. The jobs shown in this screen shot did not print. 

Printer status (on the printer) shows 'Ready 100%'.
Comment 4 Barry Jackson 2016-04-12 00:54:26 CEST
OK - it's taken all day but I finally got my printer to work in Mga6.

Whether a cups update was coincidental with this I am not sure

The main issue was the port setting which is not detected - the URI is blank and no clue is given as to what this should be. With the wrong setting there is no obvious error message displayed so this is difficult to diagnose.

The URI that is now working is:
serial:/dev/usb/lp1

With cups-drivers-splix installed I can select the correct printer and it works.

In Mga5 the situation is similar except that the printer is detected and the wrong driver is suggested. This however can be changed to the correct one (if you realize it is in the list further down) and then it also works.
The URI that is used in Mga5 is totally different:
usb://Samsung/SCX-4x21%20Series?serial=8P37BABL926239E.&interface=1

The SCX-4x21 Series driver is wrong and I selected the correct SCX-4521F driver from splix, but the wrong name is still in the URI - no idea why.

This is a mess.
Comment 5 Marja van Waes 2016-04-28 20:47:39 CEST
(In reply to Barry Jackson from comment #4)

> 
> This is a mess.

And there is no maintainer for system-config-printer :-(

Assigning to all packagers collectively
Comment 6 Marja van Waes 2016-08-10 19:41:26 CEST
On the 25th of July, Phillipem uploaded the following packages to 
Cauldron's core/updates_testing:

    system-config-printer-1.5.7-5.mga6.i586
    system-config-printer-applet-1.5.7-5.mga6.i586
    system-config-printer-udev-1.5.7-5.mga6.i586

    system-config-printer-libs-1.5.7-5.mga6.noarch

    system-config-printer-1.5.7-5.mga6.x86_64
    system-config-printer-applet-1.5.7-5.mga6.x86_64
    system-config-printer-udev-1.5.7-5.mga6.x86_64


@ Anyone reading this:

* If this bug is valid for you in cauldron, then please test whether updating your system-config-printer packages to version 1.5.7-5.mga6 fixes the problem and report back in this bug report.

* If you do not have this bug in cauldron, but you do run cauldron, then please update those packages, too, and report in bug 18367 whether they work as expected.
Comment 7 Barry Jackson 2016-08-10 23:59:08 CEST
No change, as reported in Bug#16917
Comment 8 Barry Jackson 2016-12-23 00:58:05 CET
This is still valid.

I cannot set up my printer without manually changing the URI to:
serial:/dev/usb/lp1
and installing the splix drivers as reported in comment #4.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.